Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.
ORTODONTİ NEDİR?
Ortodonti, dişlerin yerleşim düzensizlikleri ile alt ve üst çene ilişkili bozuklukların teşhisi ve tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Dişlerin normal konumunda olmamaları, çenelerin gelişimlerindeki bozukluklar, çene darlıkları, ağızda fazla veya eksik diş olması ortodontinin ilgi alanlarıdır. Ortodontik tedavilerde, çapraşık dişlerin düzeltilmesi diş, çene ve yüzdeki uyumsuzlukların giderilmesi amacıyla çeşitli ortodontik aygıtlar kullanılır. Yaygın olarak bilinen adıyla “tel tedavisi” bu uygulamalardan biridir.
Ortodontik tedaviler, Diş Hekimliği Fakültelerinden mezun olduktan sonra diş, çene ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisi konusunda uzmanlık eğitimi almış olan “Ortodontistler” tarafından uygulanmaktadır. Ortodontik tedaviniz için mutlaka bir ortodonti uzmanını tercih edin.
ORTODONTİK TEDAVİNİN ÖNEMİ
Dişerdeki çapraşıklıklar, çiğneme fonksiyonun bozulmasına, dişlerde normal olmayan aşınmalara ve eklem sorunlarına neden olabilir. Çapraşıklık aynı zamanda dişlerin temizlenmesini ve bakımını da zorlaştırır. Dişler iyi temizlenemediğinde bu durum zamanla çürüklere, dişeti problemlerine, dişeti hastalıklarına ve diş kayıplarına neden olabilir.
Ortodontik tedavi ile dişlerin düzgün sıralanması ağız ve diş sağlığı ile estetik yönden pek çok olumlu katkı sağlar. Dişlerin ve çenelerin birbiriyle kapanışının düzeltilmesi çiğneme fonksiyonuna katkı sağladığı gibi, düzgün sıralanmış dişlerin daha kolay ve etkin temizlenebilir. Dişlerin ve çenelerin konumlarının düzeltilmesi estetik yönden daha güzel bir gülümseme sağlayarak bireylerin kendine güvenini artırır.
ORTODONTİK PROBLEMLERİN NEDENLERİ
Ortodontik problemlerin nedenleri aileden gelen (kalıtımsal) nedenler ile sonradan gelişen nedenlere bağlı olabilir. Parmak emme, dudak ısırma-emme, uzun süreli biberon- emzik kullanımı gibi alışkanlıklar, süt dişlerinin zamanından önce kaybı, polip ve adenoidler gibi solunum yolunda engellerin oluşması ortodontik sorunlara neden olabilir. 20 yaş dişlerinin sürmesi sırasında veya daimi dişlerin çekilmesine bağlı olarak da düzensizlikler görülebilmektedir.
ORTODONTİK TEDAVİNİN YAŞI
Çocuğunuz yaklaşık olarak 7 yaşına gelince, bir ortodonti uzmanı böyle bir tedaviye ihtiyacının olup olmadığı veya tedaviye başlamanız için ideal başlangıç dönemi hakkında bilgi verebilecektir.
Tedaviye erken dönemde başlamak gerektiği durumlarda ortodontik problemlerin gelişmesi engellenebildiği gibi tedavinin ileri yaşlarda daha kısa sürede ve daha az karmaşık olması sağlanabilir.
Ortodontik tedavi hemen her yaşta başarıyla uygulanabilir ancak yaşa ve probleme göre tedavi planlaması ve süresi değişebilmektedir. Eğer problem sadece dişlerdeki çapraşıklık ise bu bozukluklar her yaşta sabit tedavi (tel tedavisi) ile düzeltilebilir; ancak çene ilişkilerini içeren iskeletsel bir problem mevcut ise bu bozukluklara büyüme gelişimin devam ettiği ergenlik döneminde müdahale edilmelidir. Yetişkin yaşlarda bu tür problemler ortodontik tedavi ve ortognatik cerrahi yöntemlerinin birlikte uygulanması ile düzeltilebilmektedir.
ORTODONTİK TEDAVİNİN SÜRESİ
Tedavi süresi ortodontik problemin şiddetine göre değişkenlik göstermektedir. Genel olarak ortodontik apareylerle yapılan aktif tedavi 1-2,5 yıl sürer. Randevu aralıkları ise genel olarak 4-6 haftadır. Tedavi süresi hastanın ağız bakımına, tedaviye ve doktorun önerilerine ve randevu tarihlerine uyumuna da bağlıdır.
ORTODONTİK TEDAVİ SÜRESİNCE AĞIZ BAKIMI
Ortodontik tedavi sırasında braketler ve apareyler ağızda bakteri plağının tutunmasını neden olabilecek ek yüzeyler oluşturabileceğinden, ağız bakımına daha fazla özen gösterilmelidir. Ortodontistin önerdiği özel tasarlanmış diş fırçası ve ara yüz fırçası ile dişler, braket ve tellerin etrafı yemeklerden sonra etkin şekilde temizlenmelidir.
ORTODONTİK TEDAVİ SÜRESİNCE BESLENME
Ortodontik tedavi sürecinde hastaların braket, bant ve tel gibi apareylerine zarar verebilecek sert, yapışkan ve asitli gıdalardan kaçınması gerekir. Kopan braketler ve bantlar dişlere zarar verir ve tedavi süresini uzatır.
ORTODONTİK TEDAVİYE BAŞLANMASI
Ortodontik tedavi amacıyla başvuran hasta öncelikle teşhis (ortodontik problemin tanımlanması) amacıyla muayene edilir. Teşhise ve tedavi planlamasına yardımcı olması amacıyla gerekli filmler, fotoğraf kayıtları alınır. Kayıtların ortodontist tarafından değerlendirilmesinin ardından hastaya ve hasta yakınlarına tedavi planlaması detaylı bir şekilde anlatılarak bilgi verilir. Takiben tedaviye başlamak üzere uygun bir randevu günü belirlenir.